Történetünk

a KEZDETEK

A Miskolci Fotóklub Egyesület nagy múltra tekint vissza. Hogy megalakulása pontosan mikorra tehető, az mindmáig viták tárgyát képezi. 1889 a legelső dátum, amely összefüggésbe hozható ezzel, ekkor jött létre a Miskolci Athléta Kör, mely befogadta az amatőr fotósokat is.

Természetjáró szakosztálya 1904-ben alakult, mintegy 200 taggal. 1929-re érett meg az idő arra, hogy a Magyar Amatőr fényképezők Országos Szövetsége miskolci tagszervezetét megalakítsák 30 taggal. Elnöke Harsányi István sárospataki főiskolai tanár, a titkár Málnásy Béla tisztviselő lett. A klubnak voltak debreceni, nyíregyházi, ózdi stb. tagjai is.

A háború után minden társadalmi szervezetet betiltottak. A régi és új tagokkal 1951 nyarán alakult meg a KPVDSZ Megyei Fotóköre, mely 1958-ban vette fel a Miskolci Fotóklub nevet.

ÉSZAK-MAGYAR

A Miskolci Fotóklub mindig is nagy szerepet játszott a régió kulturális életében. Erre egy szép példa, hogy 1970-ben elindította az Észak-magyar Fotóművészeti Szemlét, mely napjainkban az ország legrégebb óta folyamatosan működő fotópályázata.

DÍJAK

Számos díjjal is büszkélkedhet Egyesületünk. 1991-ben Kiváló Együttes címet, 1993-ban Konkoly-Thege Miklós plakettet kapott, 2006-ban pedig elnyertük Az év Fotóművészeti Alkotócsoportja címet.

AMI NEM VÁLTOZIK

Az elmúlt több mint száz évben nagy változásokon ment át a fotográfia, de az igény, hogy a fotózás szerelmesei alkotócsoportokba tömörüljenek nem változott.

Scroll to Top